• AÇIKLAMALAR
  • ENTERNASYONAL
  • MAKALE
  • PARTİZAN DERGİSİ
BİZİ TAKİP ET!
Partizan Resmi Web Sitesi
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • MAKALELER
  • ENTERNASYONAL
  • İLETİŞİM
sonuç yok
Bütün sonuçlara bak
AÇIKLAMALAR
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • MAKALELER
  • ENTERNASYONAL
  • İLETİŞİM
sonuç yok
Bütün sonuçlara bak
Partizan Resmi Web Sitesi
sonuç yok
Bütün sonuçlara bak

Hasan Karakoç’un (Aşkın) kaleminden: “Ben, gerilla olmak istiyordum. Ablamın silahını kuşanmak istiyordum”

Mayıs 25, 2020
içerisinde Genel
A A
Hasan Karakoç’un (Aşkın) kaleminden: “Ben, gerilla olmak istiyordum. Ablamın silahını kuşanmak istiyordum”
0
PAYLAŞ
Facebook'ta paylaşTwitter'da paylaşPaylaşWhatsapp'la gönder

Yaşadığım Dersim topraklarında küçük büyük, kadın erkek demeden devletin her türlü baskısını yaşıyorsun. Bu zulmün sebebi, Dersim halkının var olan sistemle zıt olması. Bununla beraber isyancı bir geleneğin olması. Dersim toprakları, birçok devrimci örgütün mücadele alanı olmuştur.

Partimiz de 40 yıllık bir geleneğe sahiptir, Dersim’de. Bununla beraber gerilla savaşının etkileri de Dersim halkında belli bir kültür yaratmıştır. Her doğan çocuğa -kız, erkek fark etmez- gerillaların ismi takılır. Benim ailem de devrimcilere kapısını açan, onları kendi çocukları gibi seven güvenen bir aileydi. Her kardeşimin bir kod ismi vardı, gerillalar takmıştı. Benim kod ismimi “kasap” takmışlardı. O dönemin gerilla birliğinin içinde, kasap lakaplı gerilla bize her geldiğinde beni severdi. Anneme diyordu “bu büyüdüğünde benim gibi gerilla olacak”. Çocukluğumdan beri annem hep bunları anlatırdı. Bize nasıl yardım ettiklerini, nasıl birileri olduğunu. Çünkü onun gözünde, hepsi annemin çocuklarıydı.

Bununla beraber düşman bize karşı her türlü baskıyı yapıyordu. Bizim köyü basarlardı, -bizim evi özellikle arar- dağıtırlardı. “gidin buradan” diyorlardı,yoksa vururuz sizi”. “siz terörist besliyorsunuz” diyorlardı. Bir gün hiç unutmuyorum, düşman gerilla kılığına girip bizim köye gelmişti. Köylüye önceden bilgisi ulaşmıştı, düşmanın böyle bir şey yapacağı biliniyordu. Düşman bizim eve geldiğinde, annemden ekmek istedi. Annem de bildiği için bir şey vermedi, hep ters cevap verdi. Düşman sinirlendi, anneme küfür etti ve ölümle tehdit etti.

 

Bizde de düşman kini büyüyordu. Bu baskıdan kaynaklı büyükşehire göç etmek zorunda kaldık. İstanbul’a; abimlerin ve ablamların yanına. İstanbul’ da geçinmek zordur. Hele de bizim gibi zorla topraklarından sürülmüş olanlar için. Ailemin maddi durumu iyi olmadığından dolayı küçük yaşta çalışmak zorunda kaldım. Çalışma koşullarının zor olmasının yanı sıra dilimiz, kültürümüz ve inancımız farklıydı. Burada da bundan kaynaklı bir baskı yaşıyorduk. Dilimizi, inancımızı yaşayamıyorduk. Çünkü buradaki belli bir kesim bizlere farklı bir gözle bakıyordu. Baskı altında yaşıyorduk. Bu zorluklara karşı belli bir korunma duygusu kazanmaya başladık.

O dönemlerde devrimcilerin zorunlu göçe maruz kalan halka yönelik bir çalışmaları vardı. Gelinen büyükşehirlerde, kiracı olarak yaşanmaktaydı. Devrimciler, halkın barınma sorunu çözmek için devletin arazilerini kamulaştırıp gecekondu yaparak zor durumda kalan halkın sorunlarını çözmekle uğraşıyordu. Biz de devrimciler ve halkın beraber yaptığı gecekondu mahallesine yerleştik. Yoksul gecekondu semtlerinde devrimcileri tanıma fırsatım oldu. Onların arasında tanıdığım kişiler, benim üzerimde büyük bir saygı uyandırmıştı. Bir akrabamızdı, onlardan en çok beni etkileyen.

Birisi de ablamdır. Bana ilk ‘96 1 Mayısı’nın bildirisini verip okumamı istedi. Benim için anlamı, tarif edilemeyecek düzeydeydi. Bir devrimci bana bildiri vermişti okumam için… Bunun yanı sıra ablam olması, ayrı bir duyguydu benim için. Ablam evliydi. İki çocuğu vardı. Hem çocuklarına bakardı hem de bize. Boş durmazdı. Mahallenin sorunları ile uğraşırdı. O dönemlerde gecekonduların suyu yoktu. Su, tankerle geliyordu. Bu sorunu çözmek için mahallede en çok da kadınların katıldığı bir yürüyüş yaptılar. Bu eylemde ablam tutuklanmıştı. Polisler, evlerimizi bastılar. Arama yapıp tehditler savurdular, gittiler. Biz, ne olduğunu anlayamamıştık. Sabah olunca annem ve abim, ablamın yakalandığı ve hapiste olduğunu söylediler. Bundan sonra birçok sorun yaşadı. Eşiyle arası açıldı. İki tarafın da  aile baskısını yaşadı: “sen kadınsın, iki çocuğun var sana mı kalmış devrimcilik” diye.  Baskıya rağmen ablam, devrimci mücadelede ısrarlı bir duruş sergiledi. En sonunda aynı sene, iki çocuğunu ardında bırakma pahasına gerillaya katıldı. Ben ve ev halkında O’nun eksikliği yoğun yaşanmaktaydı. Benim için artık çocukluktaki gerillalar gibi, bir kahramanım olmuştu. Kendimce her ne kadar üzülsem de bir yandan bir gerillanın kardeşi olmanın onurunu yaşıyordum.

Devrimcilerin bu denli içinde olmam, bende anti-faşist bilinci de yaratmıştı kendi çapımda. Faşistlerle kavga ederdik.

’98’de ablamın yoldaşlarıyla şehit düştüğü haberini aldık. Ne yapacağımızı bilemedik. Her şeyimizi yitirmiştik. O’nun yoldaşları gelip cenazeyi almak için annemle beraber Tokat’a gittiler. Bütün aile ve yoldaşları, cenazeyi bekliyorduk. Benim içimde bir şeyler kopup gitmişti.Tarif edilemeyecek bir acı vardı. Lakin içimdeki intikam ateşi harlanmıştı. Ablamın cenazesini İstanbul’ un girişinde düşman kaçırdı ve el koydu. Bunun üstüne bir de abimi, dayımı, amcamı tutuklayıp cenazeyi bizim ya da onların bilmediği bir mezarlığa defnedileceğini söylediler. Veya cenazeye tek ailemin katılacağı yoksa verilmeyeceğini… Bizde aile dışında kimsenin katılmadı bir cenaze töreni yapabildik. Düşmanın, devrimcilerin ölüsünden bile nasıl korktuğu ayan beyan gördüm. Ablamın son kez cenaze töreninde gerilla kıyafetiyle fotoğrafını gördüm. Senin intikamını alacağım diye ant içtim.

Bunda sonra bir arayış içine girdim. Bir süre başka bir örgütte mücadele ettim. Ama bana aşağıda mücadele yetmiyordu. Ben, gerilla olmak istiyordum. Ablamın silahını kuşanmak istiyordum.

Etiketler: iPhone
PaylaşTweetPaylaşSendSend

BağlantılıYazılar

Antep

Antep’te Sivas Katliamı’nın yıl dönümünde basın açıklaması düzenlendi

Haziran 29, 2025

Antep’te aralarında Partizan ve YDK'lıların da olduğu çok sayıda kişi PSAKD’ın çağrısıyla 2 Temmuz Sivas Katliamı için basın açıklamasında bir...

KapakGorseli-750x375

Ölümsüzleşen HKP(Maoist) Genel Sekreteri Yoldaş Basavaraj ve 28 Maoist İstanbul’da anıldı.

Mayıs 29, 2025

21 Mayıs tarihinde Hindistan’da Narayanpur’un Mad bölgesindeki Gundekot ormanlarında şehit düşen 28 Maoist, Partizan tarafından İstanbul’da anıldı. HKP (Maoist) Genel...

Eylem Çağrısı

EYLEME ÇAĞRI; BASAVARAJ YOLDAŞ VE 27 HALK SAVAŞÇISI ÖLÜMSÜZDÜR!

Mayıs 29, 2025

ea3036d9-6c89-43ae-b360-4d1ae4d84275 HİNDİSTAN KOMÜNİST PARTİSİ (MAOİST) GENEL SEKRETERİ BASAVARAJ VE 27 HALK SAVAŞÇISI ÖLÜMSÜZDÜR! Hint gerici-faşist devleti Hindistan’da HKP(Maoist) öncülüğünde sürdürülen...

Basavaraj

Hindistan Komünist Partisi (Maoist) Genel Sekreteri Basavaraj ile Röportaj

Mayıs 26, 2025

Not: Bu röportaj Ekim 2022’de gazeteci Alf Brennan (X: @alf_stff ) tarafından 21 Mayıs 2025’te ölümsüzleşen Hindistan Komünist Partisi (Maoist)...

photo_2025-05-19_14-26-07-750x375

İbrahim Kaypakkaya ve mayıs ayı şehitleri paneli gerçekleştirildi

Mayıs 20, 2025

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ataşehir Şubesi, “1937’den Günümüze Mayıs Ayı Şehitlerini Anıyoruz” paneli düzenledi. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP),...

Sonraki Yazı
Yenikapı kıyakçılığından, “Adalet” için ayakçılığa! ezilenleri yanıltma mücadelesi

Yenikapı kıyakçılığından, “Adalet” için ayakçılığa! ezilenleri yanıltma mücadelesi

EMEK DE İSTERİZ GÜL DE!

EMEK DE İSTERİZ GÜL DE!

TWITTER'DA TAKİP ET

Sosyal Medya

Partizan dergisi logo

Partizan resmi web sitesidir. Partizan açıklamalarına, makalelere, güncel ve enternasyonal haberlere ulaşabilirsiniz.

Sosyal Medya

© 2023 Partizan resmi web sitesi

FACEBOOK SAYFAMIZ

LİNKLER

  • ★Umut Yayımcılık
  • ★İbrahim Kaypakkaya
  • ★Yeni Demokrasi
  • ★Yeni Demokrat Gençlik
  • ★Yeni Demokrat Kadın
  • ★PŞTA
  • ★Partizan Medya
  • ★Partizan Arşiv
  • ★Avrupa Haber
sonuç yok
Bütün sonuçlara bak
  • ANASAYFA
  • AÇIKLAMALAR
  • GÜNCEL
  • MAKALE
  • ENTERNASYONAL
  • KÜTÜPHANE
  • İLETİŞİM

© 2024 Partizan resmi web sitesi